Доларът продължава да поскъпва на валутните пазари

Златото скочи днес до 6-седмичен връх

96 ~ 3 мин. четене

Доларът свали днес еврото до двумесечно дъно след доброто представяне и през миналата седмица при серията от предимно положителни данни, които убедиха пазарите, че Федералния резерв ще продължи с постепенното оттегляне на стимулите.

Изпитващият трудности австралийски долар получи малко облекчение след данни показали, че годишния икономически растеж в Китай през тримесечието октомври-декември 2013 година е 7.7%, което е спад спрямо предходното тримесечие с ръст 7.8%, но е малко над предварителните прогнози за резултат от 7.6%. Тези цифри може и да доведат до известно покриване на къси позиции в австралийския долар, но мотивите вероятно няма да са достатъчно силни, че да доведат до откриване на дълги позиции в австралийския долар. Той се търгува днес на 0.8790 срещу американския си съименник. Миналата седмица обаче претърпя срив след слаби данни за заетостта в Австралия и падна по-рано днес до 0.8756, което е най-ниско ниво за последните три и половина години. Според дилъри областта около 0.87 би трябвало да окаже добра подкрепа по подобие на 2010 година, въпреки че пробив тук бързо ще свали валутата до тест на 0.86.

Еврото спадна срещу долара днес до 1.3508, след което частично се възстанови на 1.3530. Днешното дъно е най-ниско ниво за последните почти два месеца. В петък данни показаха, че индустриалното производство в САЩ е нараснало през четвъртото тримесечие с най-голяма скорост за последните три и половина години, което е продължение на други окуражаващи данни като например тези за продажбите на дребно. В последния работен ден на миналата седмица представителя на Фед Джефри Лакър заяви, че сигналите за подобрение на трудовия пазар оправдават нови редукции.

Долар/йена, обаче слезе и последно се котираше на 104.08. Зелените пари отстъпват след достигнатия в началото на януари пет годишен връх от 105.45 йени и отчетоха на 13 януари спад до 102.85, което е най-ниска стойност за последния месец. Прогнозите в близък план за долара спрямо йената са предпазливи. Причината е, че целия пазар е на дълги позиции. Йената е силна и в кросовете като еврото беше свалено на 140.75, а по-рано днес удари и 140.33, което е шест седмично дъно.

Търгуваните обеми днес може би няма да бъдат големи заради официалния празник в САЩ.

 

 Продължава растежа на златото

Златото скочи днес до 6-седмичен връх, тъй като спада на акциите повиши търсенето му на актив предлагащ сигурност и подобри настроенията на инвеститорите в него. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха в петък със 7.49 тона до 797.05 тона, което е първи растеж за последния месец. Данни от петък показаха също, че хедж фондовете са увеличили залозите си във фючърсите и опциите на злато и сребро за трета поредна седмица при протичащия спад на акциите.

Спот цената на златото удари по-рано днес 1259.46 долара за тройунция, което е най-висока стойност след 11 декември. Сутринта търговията вече беше около 1255 долара. Металът, който често е приеман за алтернативна инвестиция отчете четири поредни седмици на растеж и повиши стойността си през тях с 4.2% при продължаващия оптимизъм за световната икономика. Миналата година обаче златото се обезцени с 28%.

Някои вече считат, че най-лошото за златото е преминало и вече има възможност за скромен растеж през тази година. Цената намери дъно близо до 1200 долара за тройунция, което е близко като стойност на разходите за продукцията му. Ако цената падне под разходите за производство, то производителите ще бъдат принудени да затварят генериращите загуби мини, което пък ще доведе до недостиг на предлагането и това ще повиши цените.

Заради последното рали на цената, търсенето на злато от Китай, което е силно преди Лунната нова година в края на месеца, леко спадна. Китай е най-големия потребител на злато в света като задмина през миналата година Индия. Данни от китайското статистическо бюро показаха, че продажбите на бижута през декември са нараснали със 17% до 26.8 милиарда юана (около 4,43 милиарда долара), докато продажбите за цялата година са отчели ръст от 26% до 259.9 милиарда юана (около 48,91 милиарда долара).

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0