Доларът се оттласна от 8-месечното дъно

Златото леко поевтиня, но фокусът остава върху прекъсването на работата на правителството на САЩ

48 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна за първи път от шест поредни сесии спрямо кошница от валути, но все още е на малко разстояние от 8-месечното дъно, достигнато поради прекъсването на работата на правителството на САЩ и опасенията за неизпълнение на задълженията по федералния дълг, които принудиха инвеститорите да останат  предпазливи.

Републиканците се срещнаха да планират следващия си ход на четвъртия ден от прекъсването, препирните около което, според страховете на мнозина, вероятно ще се проточат докато политиците не постигнат споразумение за увеличаване на дълговия таван, като по този начин ще бъде избегнато изпадането в несъстоятелност.

Световните финансови пазари бяха разтърсени от възможността САЩ да се окажат неспособни да посрещнат задълженията си, което ще е първият подобен случай в историята на страната, ако Конгресът не увеличи кредитния лимит. Смята се, че парите ще свършат на 17 октомври.

Прекъсването на работата на част от федералните служби, вече предизвика загриженост дали крехкото икономическо възстановяване вече не е заплашено да дерайлира.

Все пак през последните дни инвеститорите във валути прибраха някои от печалбите, направени през четирите последователни седмици, през които доларът спадаше, като по този начин премахнаха част от натиска върху долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, последно се търгуваше на печалба 0,5% на 80.145, отскачайки от 8- месечното дъно на 79.627, достигнато в четвъртък. Индексът изгуби 0,17% от стойността си за седмицата, записвайки четвърта последователна губеща седмица.

Еврото загуби 0,5% до 1.3563 долара, отдалечавайки се от достигнатия в четвъртък връх на 1.3645. За седмицата, обаче единната валута е на печалба от 0,23% спрямо долара.

Зелените пари задържаха печалбите спрямо еврото и поставиха под контрол загубите спрямо йената, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Джон Бейнър каза на републиканците, че няма да разчита на вота на демократите, за да прокара "чисто" увеличение на кредитния лимит, без намаляване на разходите.

Прекъсването на работата на правителството доведе до това Министерството на труда да забави доклада за заетостта извън селското стопанство през септември, който бе насрочен за петък. Все още не е определена нова дата за неговото обявяване.

Така всяко потвърждение за подобрения на пазара на труда, каквото биха искали да видят от Фед, преди да обмислят възможността за намаляване на паричните стимули, вероятно ще бъде отложено, наранявайки долара. Двама висши служители на Фед заявиха, че паричната политика остава облекчена, за да помогне да бъдат компенсирани по- лесно вредите, причинени от политическата борба.

Междувременно от Яцб оставиха лихвените проценти на същите нива, каквито бяха и масовите очаквания. От Яцб гласуваха единодушно да продължат да спазват обещанието за нарастваща парична база, или паричните средства в кеш и депозитите в централната банка, при годишен темп от 60 до 70 трлн. йени.Доларът се задържа на нивата около 97 йени.

Златото леко поевтиня, но фокусът остава върху прекъсването на работата на правителството на САЩ

Златото спадна в петък, докато американският долар се отдръпна от 8- месечното си дъно, а инвеститорите се подготвяха политическият застой във Вашингтон да продължи още една седмица. Говорителят на Камарата на представителите на САЩ Джон Бейнър заяви в петък, че няма да гласува за законопроект за разходите, без към него да има клауза за подновяване дейността на правителството и поиска съкращаване на разходите в замяна на повишаването на кредитния лимит на правителството.

Коментарите предполагат, че прекъсването ще продължи за втора поредна седмица или докато политиците не постигнат споразумение около проблема с дълговия таван.

Спот цените са на загуба от 0,5% на 1313.37 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през декември изгубиха 7.7 долара до 1309.90 долара за тройунция, или 0,6%.

Движенията на повечето финансови пазари бяха заглушени поради продължаващото прекъсване на работата на американското правителство. Акциите в САЩ поскъпнаха, докато доларът се възстанови от 8- месечното дъно.

Продължавайки за четвърти ден, частичното прекъсване на работата на правителството доведе до забавяне на обявяването на заетостта извън селското стопанство в САЩ през септември, макар отлагането да не оказа забележимо влияние върху движението на цените.

Физическото търсене в Азия се повиши тази седмица, особено в Япония и Тайланд, когато цените паднаха под 1300 долара за тройунция, но интересът отслабна, когато пазарът се отдалечи от дъното.

Най- големият в света публично търгуван фонд, базиран на злато, SPDR Gold Trust, отчете втори ден на изходящи потоци в четвъртък, възлизащи на 1.8 тона, което предполага, че инвеститорският апетит за злато остава слаб.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg