Думите на Драги засега спасиха Испания и Италия

Доходността по държавните облигации на двете държави паднаха рязко под 7%

7452 ~ 1 мин. четене

Доходността по 10-годишните испански държавни ценни книжа (ДЦК) падна с 52 базисни пункта до 6.74% през изминалата седмица, пише Bloomberg. Толкова рязко понижаване по цената на испанския държавен дълг не е имало през последните 7 месеца.

Както и през декември 2011 г., така и сега причината за значителното понижаване на лихвата е Европейската централна банка (ЕЦБ). В свое изказване през седмицата президентът на финансовата институция Марио Драги обяви, че ЕЦБ ще направи всичко което е необходимо, за да спаси еврото и да свали доходността по испанските и италианските ДЦК. "Повярвайте ми то ще е напълно достатъчно", каза той.

"Много от това, което наблюдаваме се дължи на коментарите на Драги, които убедиха пазарите, че следващия четвъртък ЕЦБ ще се намеси решително", казва Ерик Уанд, стратег на Lloyds Banking Group Plc в Лондон. "Изказването беше доста недвусмислено. Ако той не удържи на обещанието си, пазарите ще си отмъстят много сериозно", каза още той.

Доходността по италианските ДЦК също падна, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд също обещаха да направят всичко възможно, за да гарантират стабилността на еврозоната. При 10-годишните ДЦК доходността се понижи с 21 базисни пункта до 5.96%.

През декември 2011 г. лихвите по дългосрочния държавен дълг на Италия и Испания отново преминаваха 7%. Тогава ЕЦБ предприе безпрецедентна мярка и отпусна невижданите дотогава 3-годишни кредити за търговските банки в Еврозоната, при лихва от едва 1%. Това веднага намали лихвите по държавния дълг, но няколко месеца по-късно нивата отново се върнаха на нестабилно високите си стойности.

Подкрепи Economic.bg