Дянков: България ще плаща огромни лихви ако тегли заеми

Кредит за повишаването на доходите е безотговорна стъпка, категоричен е финансовият министър в оставка

288 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ако България вземе заем за увеличаване на най-ниските пенсии и доходите на най-бедните, страната ни ще трябва да плаща огромни лихви от порядъка на 30 млн. лв. на година. Освен това подобна стъпка би разклатила валутния борд, а България би влязла в спиралата на растяща задлъжнялост. Това каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, цитиран от Стандарт.

Дянков коментира набиращите скорост идеи за теглене на кредит, с който да бъдат вдигнати доходите на най-бедните. Подобни тези лансираха президентът на КНСБ Пламен Димитров, икономистът от Лондон Димитър Иванов и леви финансисти. Вчера и еврокомисарят Кристалина Георгиева посочи тази възможност, но с уговорката, че е много важно да се знае за какво трябва да бъдат използвани тези пари.

Според Симеон Дянков теглене на заем с подобна цел е безотговорна стъпка. "Отговорен политик не би направил това. Имаше голям натиск върху премиера Бойко Борисов през последните години, но той не го направи. Макар да разбира, че популярността му щеше да се увеличи", каза вицепремиерът в оставка. Дянков обясни още, че ако се вземе например 1 млрд. лв. заем, лихвите ще са около 30 млн. годишно. "Инвестиционните заеми са по-евтини - може да се вземе такъв от Европейската инвестиционна банка. Но ако се взима за социални харчове, се вдига лихвата. И в момента на пазара тя е около 3%, следователно около 30 млн. ще отиват на година", защити тезата си Симеон Дянков.

"За този тип разходи не можеш да вземеш заем само тази година, защото, ако сега вдигнеш пенсиите, през следващата година отново трябва да ги плащаш. Следователно и догодина трябва да вземеш същия заем. И по този начин влизаш в една спирала на увеличаващи се дългове - нещо, което не само нашето правителство, но и последните 4 постоянно са намалявали", каза още Дянков. И добави, че това би било рязка промяна на политиката и ще увеличи лихвата по всички държавни и корпоративни заеми.

"Подобна стъпка би разклатила валутния борд веднага. Може би това е идеята на някои, които лансират тази идея. Идеята на валутния борд е, че във времето можеш да си позволиш малки отклонения от балансирани бюджети, но трябва да са малки. А България вече пета година все пак има дефицити. Ако се теглят кредити, те ще увеличат дефицитите години напред - защото този заем трябва да се допълва всяка година, за да се изплащат пенсии. Това сериозно ще разклати борда", обясни финансист №1 в оставка.

На въпрос кой би спечелил от това Дянков каза: "Губят всички, които имат спестявания - това българите добре го знаят отпреди 15 г. Ще спечели една малка група олигарси, кредитни милионери, които са взели от банките големи кредити в левове, които ако се разклати борда, няма да се налага да изплащат. Ситуацията е идентична с тази през 1996-97 г., когато доста банки банкрутираха", категоричен е Дянков.

Дянков напомни, че при срива на финансовите институции на някои от кредитните милионери не им се наложило да си изплащат кредитите и станали доста големи богаташи. "Това е единствената група, която може да спечели от разклащането на борда. Затова казвам, че отговорен политик не би го направил", допълни Симеон Дянков.

Подкрепи Economic.bg