Дянков: Дали сме 2.7 млрд. лв. повече за здраве

Не са преразпределяни пари в здравеопазването, категоричен е финансовият министър

По данни на Сметната палата за последните четири години правителството на ГЕРБ е дало около 2.7 млрд. лв. повече за здравеопазване в сравнение с предишното управление на "Тройната коалиция". Данните показа в ефира на БНТ Симеон Дянков, министър на финансите. "Това са близо 700 млн. повече на година за здравеопазване. Къде са тези 700 млн. лв. - те отиват в здравеопазването, доволен ли е някой от здравеопазването - не. За мен изводът е, че колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, няма да има промяна. А реформата не може да дойде от финансовото министерство, тя трябва да дойде от самия сектор здравеопазване - от министерството, от здравната каса, от лекарския съюз", твърди финансовият министър.

Тези думи на Симеон Дянков идват след вчерашната пресконференция на лекари, пациенти и работодателска организация, на която вицепремиерът беше наречен "опасен за общественото здраве". "По това време на годината, бюджетно време винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата", поясни финансист №1.

"Нищо не сме преразпределяли от парите за здравеопазване и това няма как да стане. Парите са много, въпросът е, че организацията в здравеопазването не е добра. Наливаш, наливаш, а качеството е същото, както е било и преди", обясни Симеон Дянков.

Коментари: 0