Дянков: Не съм привърженик на коледните добавки

Финансовият министър призна, че има шанс пенсионетите да получат добавки за празниците, но това щяло да се реши по "коледно време"

96 ~ 1 мин. четене

Коледните добавки на пенсионерите не стоят на дневен ред пред кабинета. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков.

Вицепремиерът обясни, че не е привърженик на такава политика и заяви, че за "коледни добавки за пенсионерите ще се решава по коледно време".

Той посочи, че тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че може и да се стигне до добавки за пенсионетите. "Тези възможности могат да отидат и в други ресори, според нуждите. Далеч сме от такова решение", категоричен бе  Дянков.

Запитан за замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете, Дянков посочи, че за него за е по-важно общо вдигане на заплатите. Той припомни, че през първата година на майчинството отпусканата сума е базирана на получаваната до този момент заплата. Така че, според него, вдигането на заплатите в държавната администрация се отразява и върху майчинските.

Дянков даде пример с Министерство на финансите, където  заплащането тази година се е увеличило с малко с 23 % и майките, работещи във ведомството са получили над 20 % увеличаване на средствата за първата година от майчинството им.

"Правителството е направило доста и това е правилният ход: да се вдигат заплатите и оттам да се вдига заплащането на майчинството в първата година", заяви още финансовият министър.

Подкрепи Economic.bg