Дянков: Въпреки железните икономии, избирателите ни подкрепят

Финансовият министър дава съвети на Гърция пред австрийското издание "Kurier"

Българският финансов министър Симеон Дянков обвини гръцкото правителство, че прави твърде малко за намаляване на дълга на страната. Това пише днес австрийският вестник "Kurier". В интервю за изданието Дянков заявява, че  е необходимо ново "орязване" на дълга на Гърция в края на 2012 г. или 2013 г. "Едно второ такова орязване определено е необходимо, тъй като Гърция никога няма да може да плати дълговете си. Ако правителството не предприеме структурни реформи, то не бива повече да бъде финансирано. Това означава излизане от еврозоната. Така гръцката икономика ще успее да се възстанови по-бързо и по-добре", коментира Дянков.

Запитан дали има желанието да наследи поста на министър-председател, Дянков заявява, че Бойко Борисов е много добър премиер и "въпреки железните мерки за икономии, правителството се ползва с голямо одобрение сред избирателите".

Дянков коментира и позицията на България по отношение на приемането на единната валута. Той уточнява, че засега страната ни изчаква как ще се развие фискалният съюз, и че позицията ни е против хармонизирането на данъците. „Ние държим на нашата данъчна система като условие за фискалния съюз", заявява Дянков.

На въпрос дали България ще участва  банковия съюз на ЕС Дянков заявява, че това може да стане, но при определени условия. "Ние искаме да бъдем равни с евро членовете на надзорния орган, който е свързан към ЕЦБ, искаме да седнем и да гласуваме там. Всичко друго би било дискриминационно", казва вицепремиерът.

Той подчертава още, че България използва средствата от ЕС много добре, като през тази година със европари са построени 100 км магистрали.

Коментари: 0