Дянков няма да докладва за Сребърния фонд

Мнозинството в парламента отхвърли искането на десните за изслушване на министъра

6470 ~ 1 мин. четене

Депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков за плановете му за изваждането на т.нар. Сребърен фонд от фискалния резерв и инвестирането на средствата от него.

С правителствено решение парите за пенсии трябва да покрият част от дълга, който държавата има да изплаща по еврооблигации в началото на следващата година. Все още няма категорично становище как точно ще се случи това, но последната идея на Дянков е фондът да закупи държавни облигации от специална емисия с дълъг матуритет, които да са нетъргуеми.

Идеята среща отпор от икономисти и опозиция. БНБ и Комисията за финансов надзор също се обявиха против, а Европейската централна банка изпрати писмо до финансовото министерство, в което предупреждава за рисковете от този ход.

Решението трябва да бъде гласувано от Народното събрание, но за разлика от мненията от останалите парламентарни групи, от ГЕРБ още не са обявили позиции. Първите коментари на депутатите от управляващата партия бяха, че ще изчакат да видят законопроекта.

„Ирландия загуби своята икономическа стабилност и растеж само с едно решение. Решението беше държавата да инвестира милиони в търговските банки. България е на път да вземе подобно решение. Ако Сребърният фонд бъде похарчен в ситуация, в която потреблението спада, износът спада, индустриалното производство намалява, харченето на Сребърния фонд е сигурна загуба”, коментира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Той припомни и негативните становища на редица институции, но предложението му не беше подкрепено.

Подкрепи Economic.bg