Дясното няма шанс да избуи, докато се оглавява от Борисов

Срещу него има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че не бива да се връща в управлението, заяви бившият лидер на ДСБ Иван Костов

2552 ~ 2 мин. четене

"Докато дясното пространство се оглавява от Бойко Борисов, то няма как да избуи". Това заяви Иван Костов, бивш председател на ДСБ и настоящ директор на лаборатория „Управление на рисковете” към НБУ в предаването „Тази събота” на бТВ.

Бившият водач на ДСБ допълни, че по тази тема има консенсус и сред левите, и в центъра и сред десните.  „Защото той оглавява опозицията. Докато той е там, тя няма шанс – срещу него има много широк консенсус и на леви, и на центристи, и на десни, че не бива да се връща в управлението. Затова шансовете на дясното са нищожни. Затова и Реформаторският блок заяви позиции, които трудно се тълкуват – не е ясно къде стоят по отношение на ГЕРБ”, смята бившият министър-председател.

„Реформаторският блок заяви едни позиции, които трудно се тълкуват в момента, от гледна точка на анализа на политическата констелация. Тоест къде стоят и как стоят не е много ясно точно по-отношение на ГЕРБ”, допълни Иван Костов.

„На Радан Кънев не му е лесно и до момента те решават проблеми, които ги отдалечават от заемането на позиции по актуални политически проблеми, които са интересни за хората. Защото за хората е важно какво политиците мислят за техния живот, а не какво мислят за организацията на собствените си формации и как я постигат. Това какво те правят със себе си и как се организират и как се построяват, за да участват в битката за печелене на доверието на хората, за хората не е важно. За хората е важно какво те ще кажат за тях самите и каква е позицията. Те все пак трябва да решат тези проблеми, да се конструират като политическа формация, да се построят по определен начин”, каза още бившият председател на ДСБ Иван Костов.

Той отказа да коментира позицията на Меглена Кунева и нейната роля. "Възможни са предсрочни избори след вота на Европейския парламент, но това ще стане ясно след евроизборите, които може да бъдат и национални", предположи Костов.

По думите му диалогът Пеевски-Цветанов „няма стойност”. Важните въпроси в обществото били два - какво доверие имат институциите и как стоят партиите, какво отношение имат помежду си и към властта. Според Иван Костов отслабването на доверието към институциите е най-сериозният риск за всички останали сектори.

„Политиците би трябвало да преследват идеални цели и общото благо - категория на Платон, на Аристотел още преди 2400 години. В много отношения българска политика не е тази идеална дейност”, заключи Иван Костов.

Подкрепи Economic.bg