ЕК: Продължавайте да развивате ВЕИ

Инвеститорите в сектора имат нужда от сигурност, смята Гюнтер Йотингер

7278 ~ 1 мин. четене

Енергията от възобновяеми източници трябва да продължи да се развива и новаторските решения да се насърчават. Това заяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер в съобщение на ЕК. По думите му това трябва да стане чрез производство на вятърна и слънчева енергия там, където е икономически изгодно.

Брюксел призова за по-координиран европейски подход при  създаването и реформирането на схеми за подпомагане, както и за увеличаване на търговията с енергия от ВЕИ между държавите-членки. Освен това инвеститорите се нуждаят от правна сигурност и затова от решаващо значение е да започне обсъждането на бъдещи действия и изграждането на солидна рамка за периода след 2020 г., се посочва още в съобщението.

Според Брюксел е необходимо завършването на изграждането на вътрешния енергиен пазар. Също така е важно да има пазарни стимули за инвестиции в производството на електроенергия. Според евроекспертите по този начин ще се създаде възможност за плавно интегриране на възобновяемите енергийни източници на пазара.

За постигане на целите за 2020 г., държавите членки трябва да прилагат националните си планове за действие и да увеличат значително финансирането на енергията от възобновяеми източници. В доклада се посочва, че годишните капиталови инвестиции трябва в кратък срок да бъдат удвоени до 70 млрд. евро. Тези вложения следва да бъдат предимно от частния сектор.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg