ЕС търси решение на проблема с младежката безработица

Европейските лидери ще търсят мерки за спасяване на социалните системи

3662 ~ 1 мин. четене

Европейските лидери са категорични, че младежката безработица и рисковете от срив на социалните системи са сред най-трудните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз (ЕС). През следващите месеци приоритетно ще се търсят решения за справяне с двата проблема, пише Reuters.

В свое писмо председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заявява, че младежка безработица е един от най-наболелите въпроси за решаване в 27-те членки на ЕС. "Европейският съвет през юни ще даде възможност да мобилизираме усилията си около една обща цел - да се мотивират младите хора да се върнат на работа или да се образоват", коментира Ромпой.

"Ние трябва да им дадем гаранция, че ще имат възможност за допълнително обучение или работа през първите четири месеца след завършване на училище", продължава Ван Ромпой.

По-рано през годината министрите на държавите от ЕС се договориха за мерки, които да помогнат за решаване на проблема. Като част от инициативите беше създаден и фонд на стойност 6 млрд. евро, който дава възможност за обучение и придобиване на допълнителни квалификации от младежите.

Най-пресните данни за март показват, че нивото на безработицата в целия ЕС е 10.9%, а в 17-членната Еврозона достигна рекордните 12.1% от активното население през март. За сравнение - в САЩ нивото на безработица е 7.6%.

Подкрепи Economic.bg