ЕСО ще прави електропроводи към Гърция и Турция

Приоритетно ще се строи съоръжението към Турция

244 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Чрез изграждането на нови електропроводи към южните ни съседи Турция и Гърция, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще търси начини за увеличаване на износа на ток. Това коментира на директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов, цитиран от "Стандарт". Според Христозов новите електропроводи са заложени в плана за развитие на ЕСО за следващите 10 години.

Далекопроводът към Турция ще тръгне от Бургас и ще свърже България с турската система при Вербана в близост до Истанбул. Електропроводът към Гърция пък ще стига близо до Солун, при Неа Санта. И двата електропровода ще бъдат с мощност 400 kV. Още не е ясно кога ще започне изграждането им. От думите на Христозов обаче се разбра, че приоритетният проект ще бъде този към Турция.

Още преди да бъдат изградени новите кабели, по съществуващите ще бъде увеличен капацитетът за пренос на ток към югоизточната ни съседка. Това ще стане около 1 юли, когато към сегашния административно ограничен капацитет от 266 мегаватчаса на час ще бъдат прибавени нови 100 мегаватчаса. От думите на Христозов стана ясно, че след разговори с турците има договорка при възможност вдигането на капацитета да се случи по-рано. Това ще даде възможност за повече износ на български ток към Турция, който да разтовари проблемите по системата у нас.

България би могла да изнася далеч по-големи количества енергия към съседите ни, но заради процеса на синхронизация на турската система с европейската капацитетите по границите се ограничават административно, за да не се създават проблеми в мрежите на Европа, докато Турция успее да настрои своята към тях.

Подкрепи Economic.bg