Египет забрани на някои проповедници да влизат в джамиите

Властите ще забранят на на 55 хил неупълномощени духовници да проповядват в джамиите

Автор: Десислава Младенова

Египетските власти ще забранят на 55 хил. неупълномощени духовници да проповядват в джамиите. Според египетското правителство проповедниците без лиценз са фундаменталисти, представляващи заплаха за сигурността на страната, предаде Reuters.

Мерките засягат главно малките нерегламентирани джамии и места за молитва. С това правителството на Египет цели да намали разпространението на радикалния Ислям в страната, запазвайки по-умерените течения. Тези мерки са част от опитите на управляващите да се справят с влиянието на Мюсюлманското братство - организация, която считат за терористична. Ислямисткото движение подкрепи кандидатурата на Мохамед Морси за президент, но след като спечели изборите, той бе свален с военен преврат.

Свалянето на Морси от власт доведе до редица кървави сблъсъци в страната и смъртта на близо 1000 души. За справяне със ситуацията египетските власти арестуваха голяма част от лидерите на Мюсюлманско братство и ги обвиних в предизвикването на насилие. Миналата седмица камикадзе се взриви в кола в близост до външния министър Мохамед Ибрахим, опитвайки се да го убие.

Предишни опити за предприемане на мерки срещу фундаменталните духовници са се проваляли поради голямото влияние на ислямисти в страната. Сегашните мерки обаче се подкрепят от голяма част от населението, което разкритикува управлението на Морси.

Коментари: 0