Еврото достигна осем месечен връх спрямо долара

Златото спечели 2,4% поради преустановяване работата на правителството на САЩ и слабите данни за пазара на труда

144 ~ 4 мин. четене

Еврото достигна 8 - месечен връх спрямо долара в сряда, след като председателят на Ецб Марио Драги заяви, че банката ще запази сегашния си курс на парична политика и дори е готова да направи повече, ако икономиката го изисква.

В подкрепа на еврото бяха и новините от Италия, където правителството на италианският премиер Енрико Лета оцеля след вота на доверие. Това стана след като дясноцентристкият лидер Силвио Берлускони се отказа от опитите си да свали правителството и заяви, че неговата партия ще подкрепи Лета.

От Ецб оставиха лихвените проценти непроменени, въздържайки се от нови действия, докато изчакват да видят дали крехкото възстановяване в еврозоната ще укрепне.

Цялостната оценка на Драги за икономиката остана непроменена спрямо предния месец и той не изрази притеснения относно скорошното засилване на еврото, оставяйки вратата отворена за изпомпване на още ултраевтини заеми на пазара.“Разменният курс не е политическа цел за Ецб. Целта на Ецб е средносрочна стабилност на цените”, заяви Драги.

Еврото поскъпна след коментарите на Драги, достигайки връх на 1.3622, стойност, последно достигната през февруари. Последно единната валута се разменяше на печалба от 0,44% за 1.3604 долара.

Преди забележките на Драги, от Ецб заявиха, че ще запазят непроменени основните си лихвени проценти на депозитите и за рефинансиране, както масово се очакваше.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, спадна до 79.781, най- ниската му стойност от февруари насам. Последно се търгуваше на загуба от 0,3% на 79.80. Еврото доминира в състава на индекса.

Зелената валута изгуби и 0,6% до 97.63 йени, като по- рано падна до 97.12 йени, стойност, последно достигана през август.

Доларът остана слаб поради продължаващите политически препирни в САЩ, които доведоха до частично спиране на правителството и не показват признаци за подобрение.Президентът Барак Обама в сряда отложи част от отдавна планираното пътуване до Азия и остави продължаването му под въпрос, след като преустановяването на работата продължи втори ден, без да се вижда възможност за разрешаване на битката за финансиране в Конгреса, която предизвика спирането.Върху силата на долара се отразиха и по- слабите от очакваното данни за пазара на труда. Американският частен сектор е разкрил 166 000 работни места през септември.

В случай, че правителството на САЩ не поднови работа до петък, обявяването на заетостта извън селското стопанство в петък от Министерството на труда, ключов фактор в политиката на Фед, може да се забави.Политиката на Фед зависи от данните за САЩ, така че признаци за сила на пазара на труда се отразяват положително на долара, тъй като се увеличават очакванията, че Фед може да намали програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Йената, която обикновено се облагодетелства в периоди на пазарна несигурност, също се повиши спрямо еврото, но единната валута възстанови загубите след изявлението на Драги и последно се разменяше на печалба от 0,1% за 132.87 йени.

Златото спечели 2,4% поради преустановяване работата на правителството на САЩ и слабите данни за пазара на труда

Златото поскъпна с повече от 2% в сряда, след като спадът на долара и на американските акции предизвика ново изкупуване поради ниските цени, което компенсира голяма част от загубите през предишната сесия.Печалбите на благородния метал се ускориха, след като данни показаха, че частните работодатели в САЩ са добавили по- малко работни места от очакваното през септември.

Частичното спиране на правителството във Вашингтон продължи втори ден, добавяйки нови опасения относно това колко скоро ще бъде достигнат политически компромис. Конгресът също така трябва да се съгласи да бъде увеличен дълговия таван през идните седмици или да рискува неизпълнение, което може да разклати глобалните пазари.

Спот цената нарасна с 2,4% до 1311.82 долара за тройунция, отскачайки 40 долара над 2- месечното дъно на 1278.24 долара.Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 34.60 долара до 1320.70 долара за тройунция, при обем на търговията около 5% над 30- дневната пълзяща средна.

Качеството на златото на хедж срещу инфлацията бе подсилено, след като председателят на Ецб заяви, че банката наблюдава движенията на пазарните лихвени проценти отблизо и е готова да използва всякакви варианти за регулацията им.

Статутът на кюлчетата като безопасно убежище обикновено се засилва от икономическата несигурност и геополитическото напрежение. Продължителните разговори около бюджета на САЩ може да повдигнат цените на златото, тъй като това поддържа натиска върху Фед да запази паричните стимули за продължителен период от време.

В сряда президентът Барак Обама планираше да се срещне с лидерите на Конгреса, тъй като безизходицата във Вашингтон не показва признаци, че ще приключи в близкото бъдеще.Бавният растеж и слабият пазар на труда са знак, че американската икономика ще продължи да се нуждае от подкрепата на гъвкавата парична политика за години напред.

Сред другите благородни метали среброто се покачи с 2,9% до 21.68 долара за тройунция. Платината бе на печалба от 1% до 1388.25 долара за тройунция докато паладият поскъпна с 0,3% до 717.38 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg