Еврото стабилно преди заседанието на ЕЦБ

Търсене на злато заради развитията в Украйна

Еврото стабилно преди заседанието на ЕЦБ
172 ~ 3 мин. четене

Еврото показва сила днес и се задържа над девет месечното дъно от вчера преди редовното заседание на ЕЦБ, докато австралийския долар падна след изненадващо слаби данни за заетостта в страната. Сутринта котировките при него бяха 0.9282 срещу зелените пари, което е близо до двумесечното дъно от миналата седмица на 0.9275. Това ниво вероятно ще окаже подкрепа, но в крайна сметка едва ли ще спре поевтиняването.

Австралийският долар бе поразен от изненадващо слабите данни за пазара на труда, които показаха, че безработицата е скочила през юли до 12-годишен връх от 6.4%. Разочарованието на пазарите може да съживи спекулациите за още едно намаление на лихвите. Повечето дилъри обаче са скептично настроени, че лошите данни ще променят моментално позицията на централната банка за задържане на стабилни лихви. Лихвите в Австралия бяха оставени в сряда на рекордно ниските нива от 2.5%, което прави вече една година без промяна. Централната банка едва ли ще промени позицията си, която се базира на набор от данни още повече, че данните за заетостта са познати с волатилността си.

Останалите валути останаха почти без промяна през нощта преди заседанието по-късно днес на ЕЦБ. Прогнозите за него са да не доведе до промяна на лихвите, тъй като ЕЦБ оценява влиянието на стимулите, които стартира през юни, когато намали лихвите до рекордно ниски нива и стана първата централна банка, която таксува банките за техните депозити при нея и даде начало на нова програма от ултра евтини четири годишни заеми. Слабостта обаче на някои данни в еврозоната в съчетание с упорито ниската инфлация поддържа живи някои очаквания за прибягване в крайна сметка до количествени поощрения. Пазарите очакват днес да чуят как председателя на ЕЦБ Марио Драги ще характеризира сегашното състояние на икономиката, имайки предвид увеличените рискове пред икономиката на Германия и ефекта от санкциите срещу Русия и геополитическия риск, които могат да намалят очакванията на ЕЦБ. Признание на тези негативни аргументи може да доведе до спад на еврото.

Единната валута тази сутрин се разменяше за 1.3387 срещу долара след вчерашния спад до 1.3333, най-ниско ниво след ноември, което дойде след разочароващи данни от Италия и Германия. Италия неочаквано се е върнала към рецесия през второто тримесечие, докато индустриалните поръчки в Германия през юни са отчели най-голям месечен спад след септември 2011.

Кросът евро-йена е на 136.78 при вчерашно осем месечно дъно на 136.16. Долар/йена е на 102.17 след вчерашните спорадични движения. В сряда долара внезапно слезе до десет дневно дъно от 102.30 до 101.76 в рамките на няколко минути, което доведе до спекулации за подадена огромна поръчка.

 

Търсене на злато заради развитията в Украйна

Златото задържа днес вчерашните печалби и е над 1300 долара за тройунция до най-високи нива за последната седмица. Покачването дойде заради страховете от руски военни действия срещу Украйна и ответни действия на Москва срещу Запада заради санкциите. Това увеличи търсенето на сигурност в златото.

Русия ще забрани целия внос на храни от САЩ и на плодове и зеленчуци от Европа. Всичко това става в момент в който НАТО съобщава, че Русия е струпала 20 000 войници по границата с Украйна в готовност да навлязат в съседната държава. Това действие подтисна рисковите покупки и доведе до спад на акциите.

Спот цената на златото е на 1307 долара за тройунция след ръста от 1.4% в сряда. Вчера метала удари нива от 1309.60 долара, които са най-високи след 29 юли. Златото се приема за алтернативна инвестиция на по-рисковите активи като акциите, особено във времена на икономическа и геополитическа несигурност. Настроенията сред инвеститорите обаче все още остават негативни срещу златото заради упоритите опасения за възможно увеличение на лихвите в САЩ. Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че в сряда активите му са спаднали с 2.4 тона до 797.65 тона злато.

Днес пазарите ще следят данните за броя на безработните в САЩ, за да преценят силата на икономиката. Друго очаквано събитие е изявлението след редовното заседание на Европейската централна банка.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0