Еврото удари 7-седмичен връх спрямо долара

Златото слезе от 3.5-месечния връх

92 ~ 3 мин. четене

Еврото удари днес 7-седмичен връх срещу долара, който изпитва затруднения след новите слаби данни за икономиката и покрай информациите, че чуждите инвеститори продават в големи количества американски акции. Единната валута достигна връх през нощта от 1.3773, което е най-висока стойност през последните 7 седмици.

Вчерашните разочароващи данни за производството в Ню Йорк и жилищата в САЩ увеличиха очакванията Федералния резерв да е търпелив при редукциите и свалиха доходността по облигациите, което подкопа и привлекателността на долара. Още по-красноречиво за по-далечното бъдеще говорят цифрите на финансовото министерство според които чуждите инвеститори са продали през декември американски активи на стойност почти 120 милиарда долара. Нетният отлив от американски акции през 2013 година пък възлиза на огромните 214 милиарда долара. В противовес на това еврозоната е привлякла парични потоци към акциите си в размер на 111 милиарда евро. В същото време еврозоната се радва и на излишък по текущата сметка за 2013 година от 216 милиарда евро, докато САЩ се сблъсква с дефицит от почти 400 милиарда долара. Това лесно обяснява и защо еврото беше най-силната валута през 2013 година. За да настъпи обрат за долара необходимо условие е запълване на дупката от капиталовите пазари.

Все пак в близък план еврото ще среща съпротива на нивата около 1.38. С изключение на кратко нарастване при тънък пазар в края на декември до 1.3894, еврото основно се търгува след декември в рейнджа 1.35-1.38.

Кросът евро/йена слезе на 140.62 след покачване с 0.8% във вторник, което се дължеше отчасти и на решението на Японската централна банка да разшири и увеличи схемата за по-лесно заемане на средства за банките. Този ход беше приет като сигнал, че централната банка е готова и за нови монетарни облекчения, които според мнозина ще са необходими след увеличението на данъка върху продажбите през април. Долар/йена е на 102.16 и слиза след върха вчера на 102.74.

По-късно днес Фед ще публикува стенограмата си от заседанието през януари когато реши да намали покупките на активи с нови 10 милиарда долара. След това председателя на Фед, Джанет Йелън на няколко пъти подсказа, че редукциите ще продължат докато американската икономика се подобрява според очакванията и стенограмата най-вероятно ще отразява това становище.

Дилърите следят внимателно и централната банка в Китай, която вчера изтегли средства от паричните пазари. Тя се опитва да създаде постепенно нарастване на разхода за парите, за да окуражи компаниите да намалят лостовия ефект и да обезкуражи високо рисковите сенчести банкови практики. Инвеститорите се опасяват обаче, затягането на мерките да не стигне прекалено далеч и да навреди на икономическия растеж. Тези опасения периодично поставят под натиск валути от азиатския регион. Днес 7-дневните репо лихвени проценти в Китай са 3.76% спрямо 5.00% при затварянето вчера.

 

Консолидация при златото

Златото спадна днес и слезе от три и половина месечния връх, който удари вчера. Слизането дойде заради теглене на печалби от инвеститорите и намалено търсене от физическия сектор. Опасенията обаче за световния икономически растеж подкрепят статута на златото предлагащо сигурност, а техническите индикатори подсказват, че растежа може да се поднови. Жълтият метал слезе днес на 1319 долара при връх във вторник на 1332.10 долара за тройунция, което е най-висока стойност след 31 октомври.

Златото отчита растеж от началото на годината в размер на 9%, но след пробива на нивата от 1300 долара се нуждае от известна консолидация преди да възобнови покачването. В момента покупките не са така агресивни, а при нива от 1320 долара се наблюдават известни разпродажби. Техническата картина обаче се подобри чувствително след пробива на трудното ниво от 1300 долара.

Инвеститорите в метала може би ще разгледат днес стенограмата на Федералния резерв от последното заседание през януари, когато реши да намали покупките на активи с нови 10 милиарда долара. Стенограмата ще бъде оповестена 21 часа. Хедж фондовете увеличиха междувременно залозите си във фючърси и опции на злато до тримесечни върхове заради сигналите, че Фед няма да бърза да намалява стимулите.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg