Фестивал на пясъчни скулптури стартира в Южния парк

Слон, който се страхува от мишка, птица, кацнала на книга и детско конче са само част от фигурите, които ще могат да бъдат видени от посетителите

936 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Фестивал на пясъчни фигури ще бъде най-новата атракция в Южния парк в София. Събитието носи името "Артофория 2013” и е под наслов "Духът на времето”. Реализира се за втора поредна година в София под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Слон, който се страхува от мишка, птица, кацнала на книга и детско конче са само част от фигурите, които ще могат да бъдат видени от посетителите. В галерията на открито присъстват и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и германският канцлер Ангела Меркел. Всяка една пясъчна фигура носи собствено послание.

Над 600 тона пясък са използвани за създаването на пясъчните творби, а техни създатели са няколко родни и двама чуждестранни творци. Всеки един от създателите сам е избрал какво да бъде неговото послание към хората.

Организаторите на фестивала имат благородната мисия да съберат средства и да помогнат на деца в неравностойно положение. Подобно изложение се организира още от 2008 г. в Бургас. Пясъкът, използван за направата на фигурите в София обаче не е като този в Бургас. Той има високо съдържание на глина и е взет от място, близо до София. Той бе донесен още миналата година и организаторите са успели да го запазят и за тазгодишното издание.

Подкрепи Economic.bg