Fiat купува завод на GM за дизелови мотори

При осъществяване на сделката Fiat ще получи 100% от акциите на VM Motori

388 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Концернът Fiat планира да изкупи половината от акциите на италианското предприятие на General Motors (GM) за производство на дизелови мотори VM Motori. При осъществяване на сделката Fiat ще получи 100% от акциите на компанията, съобщава Reuters.

В съобщение до медиите, представители на Fiat отбелязват, че в GM са решили да продадат 50% от акциите на VM Motori. Подобна възможност е била записана още през 2010 г. в договора между двете компании, когато Fiat придобива 50% от италианското предприятие.

Компанията VM Motori, чието седалище е в северния италиански град Сенто, в момента произвежда дизелови двигатели за модели, собственост на концерна Chrysler –Jeep Grand Cherokee и Wrangler.

Очаква се продажбата на пакета акции да се осъществи до края на годината, като преди това сделката ще бъде гласувана от акционерите. Не е известна сумата, която Fiat ще заплати за придобиване на VM Motori.

Преди месец стана ясно, че Fiat ще увеличи своя дял в Chrysler, като купи 3.3% от акциите на американския производител. Италианците притежават в момента 68.49% от ценните книжа на Chrysler.

Подкрепи Economic.bg