Гей браковете и политиката

Темата все по-често се използва в предизборни кампании. Американският президент Барак Обама е поредният, който изказа подкрепата си за еднополовите съюзи

В интервю за телевизия Ей Би Си президентът на САЩ Барак Обама за първи път се обяви в полза на гей браковете, съобщава Ройтерс 

Това е голяма промяна в неговата позиция по въпроса, която вероятно ще се хареса на неговия политически електорат и ще раздразни консерваторите, отбелязва агенцията. 

"За мен е важно да продължа и да заявя, че според мен двойките от един и същи пол трябва да имат възможността да сключват брак", каза Обама. 

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг веднага определи постъпката на сегашния американски президент като "голям поврат в историята на гражданските права в Америка". Досега Обама никога не се е изказвал директно по политически деликатния въпрос и е заявявал, че "възгледите по таз и тема се променят и развиват". Натискът върху президента да разясни вижданията си се увеличи, след като Байдън и други членове на правителството се обявиха в полза на еднополовите бракове. 

"Никой американски президент не е подкрепял разширяване на гражданските права, което да не е било прието накрая от американския народ. И аз не се съмнявам, че и този случай няма да е изключение", заяви той. Три дни по-рано вицепрезидентът Джо Байдън също в заяви, че не се притеснява от гей браковете. 

В политически аспект този ход е много важен, защото вкарва в предизборната кампания темата за еднополовите бракове. Ден преди интервюто му градът, в който ще бъде формално издигната кандидатурата на Обама за втори мандат - Северна Каролина, подкрепи забраната на подобни съюзи.

Затова и позицията му ще се хареса на неговия електорат и ще раздразни противниците му в лицето на консерваторите.

Подкрепа към политиците, които подкрепят хомосексуални бракове, има и в други страни. За момента пълна брачна равнопоставеност има само в няколко страни - Испания, Блегия, Холандия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия и Аржентина. 

В Германия например външния министър на страната сключи гей-брак през 2010 година. Гуидо Вестервеле предизвика дискусии, но беше подкрепен от народа и правителството за свободата на избора си. Той също откри спортни игри за хомосексуални и апелира за приемането на гейовете. „Хомосексуалните искат уважение, а не привилегии“, споделя мнението си Вестервеле.

Наскоро избрания президент на Франция Франсоа Оланд също има позиция по въпроса. В предизборната си кампания той заяви, че ще позволи гей браковете и ще легализира осиновяването при еднополови двойки.

От скоро и Дания ще се присъедини към страните с по-толерантно отношение към хомосексуалните бракове. Датското правителство, начело с министър-председателката Хеле Торнинг-Шмит, разработи законопроект, който позволява от началото на лятото еднополови двойки да се бракосъчетават в черкви или общини. "Това е естествен и правилен ход за модерна Дания", коментира Торнинг-Шмит.

Подкрепата от политици за гей общността напоследък все по-често се „вкарва” в политически дебати. Тя повдига не само спорни дискусии, били доскоро табу в повечето държави. Често е причина за привличане на сериозно количество подкрепа от избирателите – особено от тези, които обикновено упражняват така наречения „протестен вот” и не гласуват. Естествено, би накарало по-консервативно мислещите да отдръпнат подкрепата си за съответния кандидат.

Затова въпреки опитите все повече да се говори за „различните”, темата си остава нож с две остриета, коментират анализаторите.

 

Коментари: 0