Гергов заложи Пловдивския панаир

Бизнесменът ипотекира изложението срещу кредит от 14,7 млн. евро

6672 ~ 1 мин. четене

Георги Гергов е заложил всички активи на Пловдивския панаир в своя полза. Така държавата може да се раздели с претенциите си към изложението. Това съобщи mediapool, като се позовава на решение, вписано в Търговския регистър на 16 май.

Повод за залагането на активите на панаира става кредит за 14,7 млн. евро, изтеглен от Гергов на името на Пловдивския панаир от "Уникредит Булбанк" през юни 2010 г. В тази сделка фирмата на Гергов "Пълдин туринвест", която владее панаира като мажоритарен собственик, се явява поръчител по кредита. А самата сума на заема отговаря на дела на "Пълдин" в панаира, или малко над 50% от капитала му. Очаква се в близките дни ВКС да обяви дали допуска жалбата на държавата срещу решението на Пловдивския апелативен съд, което оставя панаира в ръцете на бизнесмена.

На 7 май Гергов сключва, на практика със себе си, сделка, с която поставя цялата собственост на панаира под своя контрол, без да се съобразява с държавния дял. Сключеният на тази дата договор за особен залог гласи, че ако Пловдивският панаир (т.е. Гергов плюс държавата) не успее да погаси вноска към банката, то това трябва да стори "Пълдин туринвест", което значи отново Гергов. В тази ситуация ако панаирът не плати, което зависи най-вече от Гергов, то отново той в другото си качество - шеф на "Пълдин", може да вземе каквото си поиска от панаира, за да удовлетвори взиманията си.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg