Гроздето гони левче

Вино и ракия поскъпват заради слабата реколта

3749 ~ 3 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Изкупните цени на гроздето тази година безспорно са по-високи в сравнение с миналата. При червените сортове цените са 80-85 ст. Това е най-високата цена, нормалната цена е 75-80 ст. Белите вина, скъпите сортове, вървят по 1.2 - 1.25 лв. По-евтините сортове вървят между  90-95 ст. Това коментира за economymagazine.bg Пламен Ангелов, шеф на „Вини" Сливен.

По думите му сделките, които са над 1 лв., са единични. „Всичко друго е създаване на масова истерия. Това са стойностите на който се сключват сделки", каза той.

Според Ангелов няма опасност от дефицит на грозде на българския пазар. „Има дефицит на едно единствено основание - слаб рандеман от грозде към вино. Тази година рандеманът ще бъде от 50 до 55%. Това е сериозен спад от 10%", каза той. По думите му другата причина цената на гроздето да се качва е защото реколтата е много зле, а търсенето се качва. Външните контрагенти също вдигат поръчките за 2013 г.

„Тази година реколтата от грозде ще е с 30% по-ниска спрямо нивата от 2011 г. Като качество обаче реколтата е добра", съобщи Красимир Коев, шеф  на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).Той обясни, че по-ниската реколта се дължи на измръзванията на лозите в резултат на ниските температури през зимата, както и продължителното засушаване през летните месеци.

„Поради по-голямото търсене и по-малкия добив цените съответно ще са по-високи", каза Коев. Той сподели още, че очаква гроздоберът да приключи спокойно, а цената е споразумение между купувач и продавач. Шефът на ИАЛВ не пожела да коментира какви ще са изкупните цени, тъй като „държавата няма отношение към ценообразуването".

Цените на виното и ракията също ще се вдигнат. Причина е поскъпването на суровината от грозде заради по-ниската реколта през тази година. Търговците обаче все още не се ангажират какво ще е повишението при крайния продукт.

Според Ангелов цената на крайния продукт неминуемо ще се вдигне. „Но това няма да е само заради лошата реколта, а и заради непрестанното поскъпване на газ, ток и всички преки разходи за производството на крайния продукт". Той прогнозира, че минимумът, с който ще се вдигне цената на крайния продукт, ще е 10%, а най-много поскъпването ще е с 20%.

И според Коев слабата реколта ще се отрази на цените на суровината. Той обаче смята, че винопроизводителите ще направят нужното, за да не се покачват драстично цените, за да може да се купуват продуктите им. „Цените на виното няма да се повишават, или ако това стане ще е нещо символично", прогнозира той и допълни, че произведените вина ще са по-висококачествени, тъй като тази година реколтата ще е с по-високо захарно съдържание. „Да, продукцията тази година е по-скъпа, но ако производителят повиши цената ще има отлив от купуването на неговата продукция", аргументира се Коев.

До момента винарските ни изби са прибрали 55 млн. килограма грозде - 39 млн. кг бяло и 16 млн. кг  червено. „Тенденцията е бялото грозде да запази количествата от миналата година, когато прибрахме 66 млн. тона", казва Коев. Той обаче прогнозира отново дефицит на бели вина. През първите шест месеца от тази година са произведени 46 957 129 л вино, предназначени за вътрешния пазар в страната. Спрямо същия период от миналата година това представлява растеж с 13,1%. Общото количество вино на пазара у нас през цялата 2011 г. пък е било 93 208 083 л - с 1,4% повече на годишна база.

За шестмесечието на тази година сме изнесли  около 25 млн. литра вино, спрямо 21.5 млн. литра за същия период на миналата година, показват данните на ИАЛВ. Шефът на агенцията очаква  ръст на износа с около 16 на сто. Водещите пазари са Русия, Румъния, Полша, Чехия, Германия и др. За цялата минала година пък сме внесли едва 6 млн. литра, което е нищожен процент спрямо това, което сме изнесли и продали на вътрешния пазар. За миналата година у нас са продадени 73 млн. литра.

Подкрепи Economic.bg