Гърция може да се нуждае от още 10 млрд. евро

Германският канцлер Ангела Меркел обаче предупреди, че ново подстригване на гръцкия дълг би било лоша новина за стабилността на Еврозоната

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На Гърция може да й се наложи да вземе трета спасителен земя, но затова ще трябва да предприеме нови мерки за строги бюджетни икономии. "Ако Гърция има нужда от бъдеща финансова подкрепа тя ще трябва да е около 10 млрд. евро", сочат данните на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас (на снимката). Страната вече получил два спасителни заема на обща стойност от около 240 млрд. евро, припомня BBC.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че ново подстригване на гръцкия дълг би било лоша новина за стабилността на Еврозоната, в която се забелязва връщане на доверието на инвеститорите след годините на тревога за бъдещето на единната валута след спасяването на редица държави.

През юли Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Гърция ще се нуждае от около 11 млрд. евро в периода 2014-2015 г.

Янис Стурнарас от своя страна каза, че всеки следващ транш за спасяването на Гърция ще е по-малък от предишните два. Той обаче предупреди, че Гърция няма да се съгласи на допълнителни принудителни съкращения на бюджетните разходи.

Подкрепи Economic.bg