Гърция остава без пари през юни

Бившият гръцки премиер Лукас Пападимос предупреждава, че страната ще зависи изцяло от одобряването наследващото плащане от донорите

6476 ~ 1 мин. четене

Бившият гръцки премиер Лукас Пападимос предупреждава, че Гърция ще остане без пари до края на юни, ако международната финансова помощ бъде прекратена вследствие на изборите следващия месец.

„От края на юни нататък възможността на правителството да изплаща задълженията си изцяло ще зависи от одобряването на следващото плащане от заемите от Европейският фонд за финансова стабилност и МВФ”, цитира вестник “То Вима” думите на Пападимос от записка изтекла в медиите.

„Наличните средства на гръцкото правителство ще намалеят значително от около 308 млрд. евро към 11 май на 700 млн. евро на 18 юни и от 20 юни ще излезе на червено с около един милиард евро”.

Изданието пояснява, че Пападимос отправя предупреждението в записка до президента Карлос Папуляс с дата 11 май, която после била показана на партийните лидери при опитите им да сформират коалиционно правителство след неубедителния вот на 6 май.

Подкрепи Economic.bg