Гърция отново е в центъра на бурята

Евентуален отказ на МВФ да плаща на Гърция може да доведе страната до фалит още през септември

6912 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция отново заема позицията в сърцето на дълговата криза през тази седмица, след като стана ясно, че страната е все по-далеч от изпълнението на ангажиментите към международните кредитори.

"Ако Гърция не изпълни тези условия, тогава може да няма повече плащания", заяви вчера пред немското радио германският вицеканцлер Филип Ростлър. Той добави, че е много скептичен, че Гърция може да бъде спасена и перспективите за нейното излизане от Еврозоната "отдавна загуби ужасът, който тази идея вдъхваше".

Гръцкият премиер Антонис Самарас вчера сравни 5-годишната рецесия в страната с Голямата депресия от 1930 г.

Спекулациите, че Международният валутен фонд (МВФ) ще спре да дава пари на Гърция също не помагат на страната. Според неофициална информация през август МВФ официално ще обяви, че отказва да дава пари на Гърция, тъй като страната не изпълнява ангажиментите си.

Според немското издание Der Spiegel МВФ ще спре да дава пари, което ще доближи Гърция до фалита през септември. Вестникът се позовава на свои източници, според които на "тройката" е ясно, че Гърция няма как да достигне поставената до 2020 г. цел - 120% дълг към БВП. В момента процентът надхвърля 160%.

Подкрепи Economic.bg