Гърция парализирана от обща стачка

Данъчните служби и местната администрация ще бъдат затворени, а болниците ще работят с намален състав. Няма да функционира публичният транспорт и училищата

108 ~ 1 мин. четене

В Гърция днес започва 24-часова обща стачка, обявена от двата основни синдиката, съобщава Financial Times. Протестът ще е срещу строгите мерки за икономии. Данъчните служби и местната администрация ще бъдат затворени, а болниците ще работят с намален състав. Няма да функционира публичният транспорт и училищата. Очаква се да се присъединят и безработните.

Журналистическият синдикат също свиква нова 24-часова стачка, след като съдът обяви вчерашната стачка на журналистите за незаконна.

Във вторник Гърция остава без медии. Профсъюзът на журналистите ESIEA иска да гарантира, че медиите ще отразяват протеста, планиран за сряда. Новинарските емисии няма да се излъчват от 6 часа местно време днес до 6 часа в сряда.

„Стачката е нашият отговор на неадекватната политика, която изцежда живота от работниците, обрича обществото на мизерия, а страната на рецесия и криза“, се посочва в изявление на GSEE, синдикатът на заетите в частния сектор, който организира протестите заедно с ADEDY, организацията на работещите в публичния сектор.

Осем месечната коалиция на премиера Андонис Самарас полага усилия да покаже, че прилага реформите, които обеща на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Подкрепи Economic.bg