Гърция започва ударна приватизация

Правителството бърза с раздържавяването, за да получи финансовата помощ от международните кредитори

124 ~ 1 мин. четене

Гръцката агенция за приватизация е одобрила 4 компании, които да продължат в наддаването за бившето международно летище "Хеленикон" край Атина. По информация на Reuters сред компаниите, които ще продължат наддаването са катарската Diar Real Estate и британската London and Regional Properties.

Освен летището в момента се прави финална оценка на обвързващите оферти, подадени от няколко компании с интерес към 90-годишния договор за наем на медийния център в Атина, който беше изграден за Олимпиадата от 2004 г. и в момента е търговски център.

Гръцката агенция призова и кандидат-купувачите на държавната газова компания DEPA да подадат необвързващи оферти.

Продажбата на активи и концесиите на държавна собственост бяха едно от ключовите условия за отпускането на международна спасителна помощ за Гърция, припомня агенцията.

Досега обаче страната е набрала под 2 млрд. евро от раздържавяване на активи и сериозно изостава от целта да повиши приходите си от приватизация до 19 млрд. евро до края на 2015 г.

В последните месеци приватизационните процеси на практика бяха блокирани заради политическата криза в южната ни съседка. Почти два месеца отне сформирането на правителството, а в последствие се наложи да бъде назначен и нов ръководен екип на органите по приватизацията.

Новите шефове на институцията смятат, че ще успеят да постигнат целите за приходите от приватизацията до края на 2015 г., но за тази година не очакват повече от 300 млн. евро. Те вероятно ще дойдат от сделката за медийния център в Атина, както и от продажбата на държавната лотарийна компания, които се очаква да бъдат приключени до края на настоящата година.

Подкрепи Economic.bg