Холандия започва строителство на "умни пътища"

Те ще светят в тъмното и ще помагат на пътуващите с “интелигентни” допълнителни елементи

От средата на следващата година в Холандия по план трябва да започнат да функционират първите в света "умни магистрали", които ще съдържат допълнителни елементи, призвани да повишават значително удобството и безопасността при пътуване.

Проектът, наречен Smart Highway например предвижда вместо традиционните маркировъчни бои да се използва специално фото-луминесцентно покритие. Интересното при него е, че в светлата част на деня то акумулира енергия, с която по-късно свети в тъмното с възможност да излъчва светлина в продължение на 10 часа. Освен това по пътищата ще има и други знаци, нанесени със специална боя. При падане на температурата под определена граница например тази невидима при други условия боя ще започва да се вижда, показвайки, например, изображения на снежинки, привличайки вниманието на шофьорите към пътните условия, които вече са потенциално опасни при висока скорост.

В някой от следващите етапи на развитие на "умните магистрали" ще бъдат добавени и специални ленти за движение на електромобили. За въпросните пътища се предвижда използването и на динамично осветление, което например ще се задейства автоматично при приближаване на автомобил и ще гасне след преминаването му. За осигуряването на необходимата на умните магистрали в страната на вятърните мелници ще се грижат ветрогенератори.

Коментари: 0