Християн Кръстев: Финансовата оздравителна програма на БДЖ е готова

В момента тя се разглежда от Министерството на финансите, за да се избере един от трите предложени варианти, поясни изпълнителният директор на дружеството

140 ~ 1 мин. четене

“Финансовата оздравителна програма на БДЖ е готова на 100%”, заяви пред Радио „Фокус” Християн Кръстев, изпълнителен директор на дружеството. В момента тя се разглежда от Министерството на финансите, за да се избере един от трите предложени варианти, поясни Християн Кръстев.

„Що се касае до оздравителната програма за ремонти на локомотиви и вагони – готови са плановете както до края на годината, така и за догодина. Продължават ремонтите, които се извършват по трите договора на пътнически вагони. От 273 вагона в експлоатация, те вече са 295. Тези 22 вагона се отремонтираха през последния един месец, надявам се нашите клиенти да са доволни от това състояние, в което са.”

Има забавяне на доставката на резервни части за ремонтите на локомотиви, тъй като тази дейност през последните две години не е извършвана и едва сега са направени заявки за доставка на резервни части, каза изпълнителният директор на БДЖ. Християн Кръстев допълни, че преговорите с кредиторите продължават и ръководството се надява до края на месеца да бъде постигнато споразумение за разсрочване на задълженията в рамките на 10 години.

През последния месец има 30% завишение на товарните превози, каза Християн Кръстев и уточни, че се водят преговори и с нови клиенти. Поисканото 5% увеличение на цените на билетите се отнася само за търговските влакове, а не за тези, които са по договор с държавата. Очаква се след утвърждаване на новите цени, те да влязат в сила в началото на следващата година, каза Християн Кръстев.

Подкрепи Economic.bg