И Кипър чака милиарди

Очаква се пета страна от еврозоната скоро да се прислони под Европейския спасителен чадър

Deutsche Welle

Кипър подготвя молба за финансови помощи от Европейския спасителен чадър. Според кипърските медии, страната се нуждае спешно от 10 милиарда евро. Досега правителството говореше за суми от порядъка на 3 до 4 милиарда евро. Кипър се опитва да получи заем и от Русия. Миналата година руснаците вече отпуснаха 2,5 милиарда евро и по този начин предотвратиха подслоняването на Кипър под спасителния чадър на ЕС. Предстоящата молба за финансова помощ е ясен знак за неспиращите сътресения в еврозоната.

Страните от общото валутно пространство се споразумяха да отпуснат до 100 милиарда евро за рекапитализиране на испанските банки. Също и в Кипър банковият сектор е в основата на кризата. По традиция кипърските банки са силно ангажирани в Гърция и загубиха милиарди покрай опрощаването на част от дълговете на Атина. В най-скоро време втората по големина "Bank Cypros Popular" трябва да бъде подкрепена с 1,8 милиарда евро. Държавата обаче няма средства.

В слручай на европейска спасителна помощ, Кипър се надява на същите "облекчени" условия, каквито бяха ползвани от Испания. Това би изначавало, че Кипър няма да има нужда да се подчинява на строг бюджетен диктат, а ще трябва да въдвори ред единствено във финансовия си сектор.

Търсят се поне 1,8 милиарда

Докато става дума само за банковия сектор на Кипър, проблемът е решим. Средствата ще дойдат от спасителния фонд на ЕС или от бъдещия постоянен Европейски спасителен механизъм. Ако обаче става дума за 10 милиарда евро, еврозоната ще трябва да разработи цялостна помощна програма.

Още през май Еврокомисията призова Кипър да положи допълнителни усилия за намаляване на дефицита си. Кипър, също както и другите подкрепяни отвън страни, загуби своята конкурентоспособност и отбелязва дефицит в търговския баланс. Правителството в Кипър не се осмелява да подаде молба за помощ непосредствено преди поемането на ротационното председателство на ЕС на 1 юли. Но до 30 юни трябва да стане ясно как ще бъдат рекапитализирани банките.

През 2004 година Кипър стана член на ЕС, а през 2008 година и член на еврозоната. Страната и столицата Никозия са разделени. Отцепилата се през 1974 година турска република се обяви за независима, но е призната само от Турция. Кипър е нетен платец в бюджета на ЕС. За разлика от страни като Гърция или Португалия, страната получаваше значително по-малко средства от структурните фондове на общността.

 

Коментари: 0