И корабоплаването се дигитализира заради коронавируса

Пристанищни оператори и корабни компании се присъединяват към блокчейн платформа

И корабоплаването се дигитализира заради коронавируса
1088 ~ 2 мин. четене
Блокиранията, причинени от коронавирусната пандемия, ускоряват дигитализацията в сферата на корабоплаването и логистиката в световен мащаб. Потвърждение за това е новината, че пристанищният оператор DP World, заедно с корабната компания Maersk и други партньори, ще се присъедини към блокчейн платформа, целяща да помогне за ограничаването на скъпоструващите хартиени пратки в сектора.

Участието на ключови компании в платформата TradeLens, лансирана през 2018 г. от Maersk и IBM, се разглежда като решаващо за намаляване на разходите в една индустрия с много малко иновации досега. Достатъчно е да се спомене, че контейнерът, използван и до днес, е изобретен през 50-те години на миналия век. А в много африкански страни Maersk, например, разчита на флотилия мотоциклети, известни като „boda bodas“, за да доставя документи между пристанищата и корабните агенти. 

„Ситуацията около коронавируса е много добър катализатор, за да се гарантира, че всички по веригата на доставки може да комуникират помежду си цифрово“, заяви пред Reuters Майк Баскаран, главен оперативен директор на DP World за логистиката и технологиите.

Базираната в Дубай компания, един от най-големите пристанищни оператори в света, планира да свърже цифрово целия си бизнес, включително своите 82 контейнерни терминала, използвайки блокчейн технологията.

„Настоящите обстоятелства показват, че дигитализацията на логистичната верига на доставките набира скорост“, казва в интервю Винсент Клер, главен търговски директор на Maersk.

Въпреки това, въпреки че над 200 пристанища, корабни линии, спедитори, пристанищни власти и митнически органи са се подписали, платформата все още не е достигнала „критична маса“, за да окаже значително влияние, заяви Клер.

„Физическият поток от документи с куриерски и местни доставки на велосипеди, всичко това в крайна сметка ще изчезне“, каза Клер.

В момента са нужни средно 228 часа, за да получите необходимите документи и печати, готови за изпращане на контейнер с цитрусови плодове от Южна Африка.
Подкрепи Economic.bg