Индия и Китай в битка за номер 1

6494 ~ 2 мин. четене

Индия ще стане най-голямата икономика в света до 2050 г. като надмине Китай. Това е заключението на американската “Сити приват банк” и консултантската фирма “Найт Франк", цитирани от CNN.

В ежегодния „Доклад на благосъстоянието" се посочва, че "Китай ще изпревари САЩ, за да стане най-голямата икономика в света до 2020 г., но Пекин от своя страна ще бъде изпреварен от Индия през 2050 г.".
Публикуването на изследването съвпада със срещата на петте страни с бързо развиваща се пазарна икономика БРИКС, чиито домакин е Индия. В групата БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

В доклада се прогнозира,че БВП на Индия ще достигне 85,97 трилиона долара по отношение на паритета на покупателната способност (ППС) до 2050 г., в сравнение с 80,02 трилиона долара в Китай за същия период.
САЩ, които са сегашната най-голяма икономика, се намират на трето място в тази класация с 30,07 трилиона долара.

Другите страни, които се очаква да попаднат в топ десет в списъка на най-големите световни икономики, са Индонезия на 4 място, Бразилия - на 5-то, Нигерия - 6-то, Русия - на седмо, Мексико - 8 - мо, Япония - №9 и десети са Египет.

По отношение на бързината на икономическият си растеж през периода 2010-2050 Индия ще бъде втората най-бързо развиваща се икономика, като на първо място се очаква да бъде поставена Нигерия.

През 2010 г. Индия е била четвъртата по големина икономика в света с общ БВП от 3,92 трилиона долара, в сравнение с 9,98 трилиона на Китай и Америка с 14,12 трилиона долара.

Докладът добавя, че губещите ще бъдат западните страни, особено по отношение  на тяхната производителност. Освен това Югоизточна Азия и Япония вече имат повече милионери с над 100 млн. долара в активи в сравнение със Северна Америка или Западна Европа.

Подкрепи Economic.bg