Искат паралелна валута в Гърция

Deutsche Bank предлага Атина да въведе Geuro или евродрахма

Снимка: Антон Ковачев

Гърция да въведе паралелна валута без да прекъсва връзката си в еврозоната. Тя може да се казва Geuro или евродрахма, която да бъде вътрешна и да се използва успоредно с обикновеното евро. Това предлага Дойче банк (Deutsche Bank), съобщи информационният сайт GRreporter.

Според анализаторите от германската банка има много голяма вероятност следващото гръцко правителство да бъде съставено от партии, които са против спасителните планове  и условията на ЕС и Международния валутен фонд.

Новият кабинет няма да иска да изпълни задълженията, поети от временното коалиционно правителство на Лукас Пападимос, в което участваха ПАСОК и „Нова демокрация”, смятат финансистите.

От  Deutsche Bank се опасяват, че и други държави с финансови проблеми в Европа могат да поискат по-лек режим на фискална консолидация. Това обаче би довело до увеличаване на натиска над Германия и ще я тласне към изход от единната валута.

Въпреки това в доклада на банката се казва, че е изключено Гърция да напусне еврозоната. Останалите страни от съюза също не биха я изоставили в труден момент.

 

Коментари: 0