Испания е в режим на свободно падане

Страната не е в състояние да се справи с приетите от Правителството реформи

Накъде поема Испания е най-често задавания въпрос  през последните няколко дни.  Анализатори се разпъват между две крайни мнения. Първото – страната няма нужда от европейска финансова помощ и второто – противоположното на първото.

Според  управителя на Централната банка на Испания Мигел Анхел Фернандес Ордонес помощ все пак ще е необходима.  Това сочат анализите и на Международния валутен фонд (МВФ), а пазарите на дълг вече казаха думата си, вдигайки лихвите по кредитите за Мадрид.  И причината е проста - испанското правителство не е в състояние да изпълни поставените цели за намаляване на бюджетния дефицит.

Какво иска да направи правителството? То планира да намали бюджетния дефицит до 5,3% от БВП през тази година. За сравнение през 2011 г дупката в държавната хазна бе 8,5%.
Прогнози на МВФ сочат, че Испания няма да успее да намали дефицита си до тази граница. За 2012 г. той ще бъде 6%, а догодина - 5,7%. Но дори и тогава нивото е повече от планираното за 2012 година. Под въпрос е изпълнението и на целта от дефицит 3% от БВП до 2018 година.

Такова е мнението и на Управителя на Националната банка на Испания, защото нивото на безработицата расте, а заедно с него растат разходите за помощите при безработица.  В момента хората без работа в Испания са около 24%, което е най-високото ниво за Еврозоната.

Коментари: 0