Испанските провинции се наредиха за помощи

Мурсия, Валенсия и Каталуния ще използват повече от половината от представения от Рахой фонд

Една по една испанските провинции започват да се подреждат за помощи пред централния бюджет. Само ден след като Каталуния поиска 5 млрд. евро, правителството на Мурсия оповести, че се нуждае от 700 млн. евро.

С това Мурсия стана третата испанска провинция, съобщила, че има нужда от финансова подкрепа, пише Bloomberg. Миналия месец испанският премиер Мариано Рахой обяви, че разполага с 18 млрд. евро спасителен фонд за регионите.


Тази сума обаче може да се окаже твърде недостатъчна. Друга от големите провинции - Валенсия поиска по-голяма от очакваното помощ от испанското правителство, като вече настоя за 4,5 млрд. евро, за да може покрие настоящи и минали задължения.


Рахой, който днес ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Париж заяви, че обмисля да поиска втори спасителен план от европейските си партньори, след като Мурсия, Валенсия и Каталуния ще използват повече от половината от представения от Рахой фонд.

А фонда има за цел да покрие плащанията и дефицитите на всичките 17 испански региона. Но на врата вече се е наредила и Андалусия. Ако южната провинция поиска помощ, тя може да бъде със същия размер като тази за Каталуния и това означава, че фондът може да се срине.

Коментари: 0