Израелските атаки срещу Сирия повишиха цената на петрола

Цената на „черното злато“ скочи още на 2 май с почти 3 долара в Лондон и Ню Йорк

84 ~ 1 мин. четене

Петролът отбеляза ръст в първия ден на седмицата заради въздушните удари, които нанесе израелската авиация върху обекти в Сирия, повишавайки инвеститотския страх потенциалното увеличаващо се напрежение в Близкия изток. Еуфорията на Wall Street бe подкрепена и от добрите данни за най-голямата икономика в света.

Фючърсите на лекия суров петрол WTI с доставка през юни поскъпнаха с 96 цента до 96.57 долара за барел, докато тези от сорта Брент при същите условия поскъпнаха със 79 цента, достигайки 104.98 долара за барел.

Неочакваният спад на безработицата в САЩ бе отбелязан в данните за април, което подобри перспективите за увеличаване на потреблението на суровия петрол в страната. Според Министерството на труда официалният процент на безработица е спаднал с още 0.1 пункта през миналия месец до 7.5%, което е най-ниското ниво от декември 2008 г. В същото време работните места се оказаха със 165 хил. над очакванията на пазара. Властите коригираха нагоре броя на работните места, създадени през февруари и март.

Цената на „черното злато“ скочи още на 2 май с почти 3 долара в Лондон и Ню Йорк, благодарение на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основните лихвени проценти и спада на новите седмичните молби за обезщетения при безработица в САЩ.

Подкрепи Economic.bg