JP Morgan отнесе глоба от 920 млн. долара заради „Лондонския кит”

Банката трябва да плати сумата на регулаторите заради укрита информация, причинила загубите й на борсата в размер на 6 млрд. долара

212 ~ 1 мин. четене

Американската банка JP Morgan Chase се е съгласила да заплати глоба в размер на 920 млн. щатски долара по случая „Лондонски кит", съобщава Financial Times. Банката трябва да плати сумата на регулаторите заради укрита информация, причинила загубите й на борсата в размер на 6 млрд. долара през миналата година.

Двама брокери на банката са обвиняеми за прикриването на информация за загубите.Сред наложените от регулаторите глоби, се открояват тази от Федералния резерв е в размер на 200 млн. долара, а тази от офиса за контрол върху валутата за 300 млн долара.

По-рано испанската полиция арестува бивш брокер на JP Morgan, издирван от САЩ заради огромна измама, известна като "Лондонски кит". Това е испанският гражданин Хавиер Мартин-Атахо, за когото САЩ издадоха международна заповед за арест, заради обвинения в измама и данъчни престъпления, причинила загуби за 6.2 милиарда долара на американския банков гигант JP Morgan.

На 14 януари американските прокурори предявиха обвинения срещу него и французина Жулиен Гру, като заявиха, че двамата са водели фалшиво счетоводство за търговията с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg