JPMorgan обвинена в лъжа за $6 млрд. загуба

Доклад по случая с "лондонските китове" показва, че банката "е информирала лошо инвеститорите и регулаторите за характера на дейността и риска от кредитните деривати през първото тримесечие на 2012 г."

104 ~ 1 мин. четене

Американската банка JPMorgan Chase е предоставила невярна или непълна информация на инвеститорите и финансовите регулаторни органи за рисковете и загубите, свързани със случай, известен като "лондонските китове", заявява Джон МакКейн, старши републиканец, който се позовава на доклад за разследване в Съединените щати, цитиран от Financial Times.

Докладът се състои от 300 страници и се основава на преглед на близо 90 хиляди документа и над 200 телефонни разговора, както и интервюта с членове на банката и регулатора, включително Дъг Браущайн, който напусна поста на главен финансов директор след като аферата се появи на бял свят и Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на банката.

Информацията показва, че банката "е информирала лошо инвеститорите, регулаторите и обществеността за характера на дейността и риска от кредитните деривати през първото тримесечие на 2012 г.", пише в доклада.

Лондонският офис на банката бе в основата на около 6 млрд. долара загуба при брокерски услуги, разкрита през май 2012.

През юли банката уволни трима от трейдърите си в Лондон, в това число Бруно Иксил, наричан "лондонски кит", заради мащабите на сделките, които прави от инвестиционния офис.

JPMorgan призна в средата на януари, че са извършени "сериозни грешки" и пое отговорността за действията на някои от нейните висши служители.

Подкрепи Economic.bg