Жилищата поевтиняват с още 5%

Разработват нова методика за оценяване на санирани сгради, която да вдигне цената им след подобренията

Цените на жилищата ще паднат с още 3-5% през тази и следващата година, каза председателката на Регионалната колегия на Камарата на независимите оценители във Варна Дарина Бобева. Тя уточни, че това е намаление за апартаменти, които са ново строителство с добро изпълнение, съобщи агенция Стандарт нюз.

Спадът на цените ще бъде още по-сериозен за старите жилища и панелките. Ръководството на Камарата на независимите оценители разработва специална методика за оценка на апартаменти във входове, които са санирани изцяло. Това ще вдигне цените на тези имоти, но все още не е ясно с колко процента. Камарата на независимите оценители настоява пред банките да променят политиката си, да работят само с определени оценители.

Според Дарина Бобева пазарът е свободен и би трябвало след като пращат клиентите сами да избират кой да направи оценка на имота им.

Ръководството на Регионалната колегия подписа днес меморандум за сътрудничество с териториалния център в Констанца към Националната асоциация на оценителите в Румъния. Гостуващата делегация беше водена от президента на организацията Джордже Догареску.

Според него документът ще позволи на българските фирми да стъпят по-активно на румънския пазар. Бизнесът в северната ни съседка проявява интерес повече към купуване на ваканционни имоти по Северното Черноморие у нас.

 

Коментари: 0