Йовчев: Няма полицаи, които са анонимни

Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в законопроекта на Закона за МВР, каза вицепремиерът

116 ~ 1 мин. четене

Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, цитиран от Фокус.

Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в законопроекта на Закона за МВР, каза вицепремиерът. По думите му полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС.

Той даде пример със сблъсъците между протестиращи и полиция в няколко европейски държави от последните месеци. „През последните месеци това, което се случи във Франция – бяха арестувани над 70 души за освиркване на президента, беше употребена сила. В Италия бяха употребени палки, сила при протест на студенти, бяха ранени хора”, разказа МВР шефът.

„Няма полицаи, които са анонимни. Известно е местоположението на всеки един, който участва в охраната на мероприятието. Знае се кой е бил там и се знае какво е правел всеки един”, обясни министър Йовчев.

„Има такава заповед за оставяне на отличителни знаци – това е практика, която се прилага при всички такива масови мероприятия. До момента няма промяна в тази практика – може би от началото на 90-те години”, подчерта вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg