Жозе Барозу: България и Румъния са готови за Шенген

Двете страни чакат решение на държавите-членки от ЕС

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"България и Румъния изпълняват техническите изисквания за членство в Шенген и мнението на Европейската комисия (ЕК) по този въпрос не е променено". Това заяви председателят на ЕК Жозе Барозу след срещата си с румънския премиер Виктор Понта. По думите му решението за просъединяване на двете страни към Шенген не зависи от европейските институции, а от позицията на някои държави в Европейския съюз (ЕС).

Според Барозу в някои държави от ЕС днес се смесват темите за свободното движение, свободата на избор на място за работа, миграцията и бежанците, и причината затова е, че някои от тях се обявяват срещу миграцията изобщо, пише bTV. Председателят на ЕК призова страните от ЕС да направят необходимото в защита на свободното движение в Общността.

Румънският премиер Виктор Понта отбеляза, че България и Румъния изпълняват условията за Шенген, особено по отношение на охраната на въздушните граници. Той допълни, че няма технически причини, поради които страните да не бъдат приети в Шенген, но подчерта, че всичко зависи от политическото решение на някои държави в ЕС.

Подкрепи Economic.bg