КАТ започва масирани проверки за "Гражданска отговорност"

Ще се следи зорко и за превишаване на скоростта

3635 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българската "Пътна полиция" започва масирани проверки в цялата страна, по време на които ще се проверява валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите. Между 19 и 25 август тази година пътните полицаи ще наложат засилен контрол на спазването на ограниченията на скоростта, става ясно от съобщение на МВР.

Акцията е част от Контролната операция, която за поредна година е организирана от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в Европейския съюз (ЕС). По време на акцията ще бъде въведен засилен контрол над нарушителите, превишаващи разрешените скорости, а операцията ще се осъществява на територията на страните от целия ЕС.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост, аргументират се от МВР.

През първото шестмесечие на 2013 г. в България са регистрирани 2990 тежки пътно-транспортни произшествия, станали по тази причина, при които са загинали 235 и са ранени 3707 граждани. 38.63% от всички ПТП са поради шофиране с превишена и несъобразена скорост. Броят на загиналите при тези произшествия представлява 51.06% от всички загинали при ПТП за първото шестмесечие на 2013 г., а броят на ранените е 40.63% от всичките ранени за същия период.

По този показател България е над средното ниво в сравнение с държавите-членки на ЕС, където броят на загиналите при ПТП по причина движение с несъобразена или превишена скорост представлява 30% от общия брой на загиналите при ПТП.

Подкрепи Economic.bg