КФН: Ситуацията в еврозоната ще се отрази на българската икономика

Трябва да се намерят решения за стимулиране на растежа, смята Стоян Мавродиев

„Настоящата ситуация в еврозоната, както и изборите в Гърция и Франция, ще се отразят на българската икономика и ще доведат до по-консервативни оценки”. Това каза Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор (КФН) по време на форума „Глобални и регионални предизвикателства пред икономиката и финансовата система: имаме ли работещи решения“, организиран от ВУЗФ.

Според Мавродиев решението на правителството да излезе на пазара на дълг е добро. „Доходността, която тези облигации ще донесат, ще покаже къде сме и какво е отношението към стараната ни”, уточни той.

Председателят на КФН е категоричен, че основната тема пред правителството е да се намерят най-добрите решения за стимулиране на  растежа. „Срещата на ЕС в края на седмицата също ще е посветена тази тема“, допълни Мавродиев.

„България е малка и отворена икономика, затова сме много уязвими какво става отвън. Знаем как започна кризата, тя не започна от тук, но ние не трябва да седиим безучасно, а да решаваме проблемите”, каза от своя страна Иван Искров, управител на БНБ. Той изтъкна, че БНБ ще защитава икономическите политики, които не застрашават дългосрочните икономически интереси на страната.

Коментари: 0