Каним "Тошиба" да строи в Белене

Председателят на парламента Цецка Цачева е предложила на компанията да ни партнира и в областта на енергоспестяването

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която е на посещение в Япония, е поканила компанията "Тошиба" да участва в изграждането на нова енергийна мощност на площадката на АЕЦ "Белене". Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Представителите на концерна са изразили благодарност за направеното предложение и са уверили, че ще се ангажират в проучването на възможностите за реализацията на проекта.

Президентът на "Тошиба" Йошихару Игараши и вицепрезидентът Йошихиро Абуратани са потвърдили желанието на корпорацията да участва в модернизацията на българската енергетика. Японската компания е участвала в изграждането на ПАВЕЦ "Чаира", модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТЕЦ "Марица Изток"-2.

Цачева е предложила "Тошиба" да предостави ефективни технологии и в областта на енергоспестяването, където България има проблеми. Тя е отбелязала възможностите за по-тясно сътрудничество на японската фирма с българските машиностроители, като дала за пример производството на турбини в завод "Вапцаров" в Плевен, откъдето е депутат.

Коментари: 0