"Карол": Sofix има голям потенциал за растеж

Проблемът пред местния пазар остава слабият интерес от чуждестранни инвеститори

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Индексът на сините чипове на Българска фондова борса (БФБ) - Sofix и пазарите на развиващите се държави от Източна Европа имат най-голям потенциал за растеж. Това става ясно от анализ на управляващото дружество "Карол Капитал Мениджмънт".

Анализаторите на компанията коментират, че развиващите се пазари от Източна Европа скоро ще станат най-силният регион. Фондовият пазар в САЩ остава в силен възходящ тренд, но това продължава вече над 4 години и половина. Това е и причината, експертите да смятат, че по-голям пазар има сред борсите от Европа, където възходящият тренд е много по-млад - той стартира през есента на 2012 г.

Развиващите се пазари от Източна Европа пък са още по-назад, но предвид ниската база, от която тръгват сега и много атрактивните фундаментални съотношения, те имат потенциала да станат най-атрактивния регион.

Към момента българският пазар, измерен през основния си индекс Sofix, остава подценен спрямо останалите пазари в региона - с P/E от 7.5, въпреки силното си поскъпване от началото на година. За сравнение румънският пазар е с 10.5, а полският и унгарският съответно с 12.5 и 11.9. Проблемът пред местния пазар остава слабият интерес от чуждестранни инвеститори, които все още не виждат стимул да търсят по-висока доходност на база на поемането на по-висок риск. Ликвидността и липсата на големи по пазарна капитализация компании се явява сериозна пречка пред тях и за генериране на цялостен интерес към местния пазар. Липсата на новолистнати компании също говори много за привлекателността на местния капиталов пазар. Въпреки това анализаторите на "Карол" са със силно позитивни очаквания за БФБ.

Възходящият тренд на Sofix от дъното от юли 2012 г. (286 пункта) продължава да бъде в сила, но през последните месеци трендът отслабна и се вижда процес на консолидация. Пазарът оформи ясни нива на подкрепа около 440 пункта и на съпротива при 460/465 пункта. "Това, което е най-вероятно за следващите месеци, е да видим по-нататъшна консолидация между тези две нива, последвана от възходящ пробив и движение към върха от 2009 г. при 515 пункта", е мнението на Александър Николов портфейлен мениджър на "Адванс Източна Европа".

Според него пробив под 440 пункта, ще доведе до по-дълбока корекция към 420, но дори и в този случай средносрочните перспективи пред пазара остават силно позитивни. Негативен сценарий би се случил, само ако пазарът поевтинее и под 420 пункта. Тогава ще има тревожен сигнал, че консолидацията, която наблюдаваме от пролетта на 2009 г. все още продължава, завършва анализаторът.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg