Катар депозира 200 млн. долара в БНБ

Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани се надява проектите да стартират още тази година

Снимка: Антон Чалъков

7006 ~ 1 мин. четене

Катар ще вложи депозит от 200 милиона долара в БНБ. Това каза катарският премиер и министър на външните работи шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани след среща с премиера Бойко Борисов. По думите му това е доказателство за сериозните намерения на страната.

В България ще бъдат изпратени най-малко три екипа от специалисти от Катар. Те ще водят разговори за проекти в областта на здравеопазването, селското стопанство, недвижимите имоти и др. В рамките на месец ще бъде разработен график за работата по осъществяване на двустранни проекти. 

„Нека най-напред ви поздравя за начина, по който работихте, за оперативността, с която набелязахте сферите, в които можем да установим сътрудничество”, каза катарският премиер и благодари за сърдечното посрещане.

Той каза още, че е горд с яснотата, с която българският премиер поставя въпросите си. Шейхът изрази надежда в Катар да има много желаещи инвеститори, за да може проектите да стартират още тази година.

По думите на Бойко Борисов това е огромен шанс за българските производители, строителството, земеделието, спа туризма, здравеопазването.

Той посочи, че е осигурен осигурили максимален излаз на големи пазари. Да не се оплакват, ако не се възползват от това, каза българският премиер.

Той изрази надежда при утрешната тристранна среща с премиера на Турция да разговарят за големите инфраструктурни проекти. 

„В общи линии премиерът на Катар е като нашия Дянков – не дава пари за нищо и за това са богати”, пошегува се Борисов. 

Подкрепи Economic.bg