Китай и Индия подписаха споразумения за $20 млрд.

Лидерите на страните се опитват да уравновесят търговските си взаимоотношения и да разрешат граничния си спор

Китай и Индия подписаха споразумения за $20 млрд.

Индия и Китай са подписали 12 споразумения в Делхи, едно от които е за китайски инвестиции за $20 млрд. в инфраструктурата на Индия в продължение на пет години, предаде Би Би Си. На пресконференция с китайския президент Си Цзинпин министър председателят на Индия Нарендра Моди заяви, че "мирът на границата" е важен за постигането на напредък в отношенията между двете държави.

Китай е една от най-добрите търговски партньори на Индия, но те се съревновават за регионално влияние и оспорват обащата си граница.

Съгласно инвестиционните планове, Китай обеща да модернизира остарялата железопътна система на Индия, построи индустриални паркове в Гуджарат и Махаращра, както и да осигури повече достъп до пазара си на Индия за продукти, включително фармацевтични продукти и селскостопански продукти. Двете страни също са съсредоточени върху засилване на сътрудничеството в областта на търговията, космическите изследвания и ядрената енергия.

Междувременно, индийските и китайските войници са се изтеглили от хималайското плато Ладак, предаде Ройтерс. Десетки войници от двете страни се бяха изправили едни срещу други на платото Ладак в западните Хималаи за повече от седмица в следствие на спор относно строеж в пограничния район.

"Китай и Индия обръщат голямо внимание на този пограничен проблем. След навременни и ефективни преговори, ситуацията е под контрол", заяви говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей.

Двете страни имат претенции към огромни територии една към друга, но две десетилетия на преговори не успяха да доведат този конфликт до решение. През 1962 г. Китай и Индия воюваха за тези територии.

Коментари: 0