Китай засилва юана спрямо долара

Нова система за обработка на паричните потоци ще направи търгуването на валутата по-лесно и по-разпространено

Китай иска да засили стойността на юана спрямо долара. Правителството иска да изгради в следващите една или две години подходяща платформа за обработка на плащанията, сподели Ли Бо, ръководител на паричната политика на Китайската централна банка пред вестник "China Daily". "Новата система ще повиши конвертируемостта на валутата и ще засили използването на юана във валутната търговията", добавя Ли.

Китайският юан не се търгува на валутните пазари, но се развива постепенно като алтернатива на долара в международната търговия. Причината е възходът на страната като водещ износител и втора по големина икономика в света. За много от нововъзникващите пазари, страната на драконите е вече най-големия търговски партньор. В допълнение, страните които извършват търговията си директно в китайска валута, избягват колебанията на долара, които са все по-чести предвид финансовата криза.

Въпреки днешните изнесени данни за забавения ръст на Китай, страната има амбицията да бъде икономически лидер. Пекин насърчава използването на юана, например чрез предоставяне на експортни кредити в местна валута.
Това, което липсва, е отделна платформа за обработка на плащанията, тъй като тя съществува за долари или евро  от десетилетия насам. Досега само чуждестранните клонове на китайски банки управляваха паричните потоци, а това е тромаво. Използването на напълно автоматизирана система би била и в пъти по-евтина.

Използването на юана става все по-популярно. "Международният пазар за юана достигна един по-зрял етап на развитие," пишат анализаторите от Goldman Sachs. Китайското правителство насърчава интернационализацията на юана в момента. "Очакваме по-нататъшно увеличаване на търсенето на юана в инвестициите и търговията", съобщават от там.

Коментари: 0