Книжата на БФБ вече са част от индекс на FTSE

Бенчмаркът е първият в света, който включва акции на публично листвани борси и платформи за търговия

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Книжата на акционерното дружество Българска фондова борса бяха включени в индекса FTSE Mondo Visione Exchanges Index, съобщиха от борсовия оператор. Измерителят е съвместен проект на компаниите FTSE Group и Mondo Visione, а индексът се изчислява от 2000 г. насам.

Бенчмаркът е първият в света, който включва акции на публично листвани борси и платформи за търговия. FTSE Mondo Visione Exchanges Index сравнява представянето на отделните участници и осигурява достоверен поглед върху състоянието и перспективите пред борсовия сектор.

"Включването на БФБ към базата на индекса носи дългосрочни позитиви, тъй като борсата ни застава редом с някои от най-големите и водещи оператори", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Към момента FTSE Mondo Visione Exchanges Index включва 26 публично търгувани борси и оператори и фокусира вниманието на пазара върху този важен сектор на икономиката. Сред акциите на оператори, които са част от състава на индекса, са тези на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group), Нюйоркската фондова борса (NYSE Euronext), платформата за електронна търговия NASDAQ OMX Group, Deutsche Boerse и от региона на централна и източна Европа - борсите във Варшава и Букурещ (Warsaw Stock Exchange и S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A.).

Подкрепи Economic.bg