Краят на банковата тайна в Европа наближава

Прогрес беше постигнат в преговорите с Австрия и Люксембург, които преди това се съпротивляваха на инициативата на мнозинството

3617 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Банковата тайна в Европейския съюз може да падне още през 2015 г. По време на срещата на върха лидерите на ЕС са споразумели да довършат съответната директива на Еврокомисията до края на 2013 г. Унифицирането на данъчните системи в ЕС, борбата с укриването на данъци и всякакви форми на данъчни измами бяха основните теми на разговор.

Ако директивата бъде приета в този срок, през следващата година ще бъде подготвен задължителния текст на документа. Системата за автоматичен обмен на информация за доходите, които хората получават от банковите си влогове, ще започне да работи още от началото на 2015 г.

 Прогрес беше постигнат в преговорите с Австрия и Люксембург, които преди това се съпротивляваха на инициативата на мнозинството. Сега остава да бъде постигната договореност със страни като Лихтенщайн, Монако, Андора, Сан-Марино и разбира се Швейцария. Ако те останат настрана, вложителите, които не искат техните доходи да бъдат разкрити, няма да имат проблеми с това, къде да изведат средствата си. Експертите не се съмняват, че ЕС ще намери аргументи, за да убеди тези страни.

Лихтенщайн обяви, че иска първо да извърши данъчна амнистия за клиентите на своите банки. Същото иска Швейцария за клиентите си от Германия.

Сред тези, които с радост ще приемат средствата на вложителите на европейските банки, според експертите са, преди всичко, Сингапур, Хонконг, Малайзия и ОАЕ.

Подкрепи Economic.bg