Кристалина Георгиева ще е българският еврокомисар

Служебното правителство ще я номинира още на първото си заседание, нареди президентът Плевнелиев

Ангажимент

Кристалина Георгиева ще е българският еврокомисар
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Кристалина Георгиева е българският кандидат за еврокомисар, който предстои официално да бъде излъчен от назначения преди минути служебен кабинет "Близнашки". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на състава и приоритетите на служебното правителство.

По принцип, номинацията за еврокомисар се прави от правителството и съответния премиер. След натиск бившият вече премиер Пламен Орешарски потвърди, че Кристалина Георгиева няма да бъде заменяна от Кристиан Вигенин и номинирането ще остане за служебния кабинет.

Очевидно, за да не посмее служебното правителство да преразгледа кандидатурата, държавният глава обяви като приоритетно официалното подаване на кандидатурата й на председателя на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който също е лобирал за това тя да бъде вицепредседател и комисар по външна политика и сигурността.

"Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар, който ще се ползва с широка обществена подкрепа. Българският кандидат е Кристалина Георгиева”, коментира Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е „необходимо е да се върнем по пътя на диалога”. „Служебното правителство ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г.”, посочи Плевнелиев.

„Дейността на Кристалина Георгиева като европейски комисар е една от причините да се разбере все повече, че ЕС е най-големия донор на хуманитарна помощ в света", коментира по-рано тази сутрин ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

Той отрече да има нещо вярно в появилите се коментари, че Кристалина Георгиева няма как да заеме поста Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, защото вече има българин, който заема висок пост в ЕС (председател на партийна група).

"Двете неща не са свързани. Единият пост е политически, имам предвид политическа партия, а другият пост е свързан с дейността на ЕК. Т.е. нещата на са свързани. Това дали има двама души с една и съща националност на два такива високи поста, аз лично не правя и не виждам такава връзка", обясни Огнян Златев.

Междувременно още миналата седмица основните конкуренти на Кристалина Георгиева за постав ЕК бяха предложени от премиерите на Италия и Полша. Матео Ренци предложи външната си министърка Федерика Могерини, а Доналд Туск - своя първи дипломат Радослав Шикорски.

Коментари: 0